Informatie voor ouders mavoplus


Mavoplus op De Goudse Waarden

Met de start van het nieuwe schooljaar 2016-2017 biedt De Goudse Waarden een vernieuwd mavo-programma aan. Binnen het vmbo start er een nieuw examenprogramma, dat mogelijkheden voor mavo-leerlingen biedt om een betere aansluiting met de vervolgopleidingen te realiseren.
Na het behalen van het mavo-diploma gaat landelijk bijna 85% van de leerlingen verder met een opleiding binnen het mbo.
Een kleiner deel maakt na het behalen van het diploma de overstap naar het havo.

Welke brugklas binnen mavoplus?

Op De Goudse Waarden zijn er binnen het mavo twee soorten brugklassen:

 • de mavoplus brugklas
 • de kader-mavoplus brugklas

Uw kind krijgt in groep 8 van de basisschool van de docent een advies mavo of mavo-kader over de brugklas waarin hij/zij volgens de basisschool het beste kunt beginnen. In overleg met de basisschool en u kiezen we de brugklas die het beste bij uw kind past.
In de kader-mavoplus brugklas wordt er gewerkt op mavoniveau. Uw zoon/dochter zal voor deze brugklas dan ook een kader-mavo advies moeten hebben.
Wanneer uw kind voldoet aan de overgangsnorm naar 2 mavo, zal uw zoon/dochter in stromen in klas 2 mavo, zo niet dan vervolgt uw kind zijn leerweg in klas 2 kader.

De onderbouw in mavoplus

Wij willen graag dat uw kind in de brugklas een gemakkelijke overstap maakt naar het voortgezet onderwijs. Daarom besteden we veel aandacht aan de kennismaking met de klasgenoten, andere brugklasleerlingen en docenten. Er wordt in de brugklas gewerkt met een vast team docenten.
In de brugklas volg je naast de gewone vakken zoals Nederlands en wiskunde ook de vakken mentorles, kunst en cultuur en Wetenschap en techniek. En we zorgen ervoor dat je in de brugklas kunt ontdekken waar je goed in bent en wat je leuk vindt.
In klas 2 volgt uw kind een uitgebreid programma waarin hij/zij kennismaakt met de verschillende mogelijkheden binnen mavoplus. Is uw kind meer theoretisch gericht en gaat het mavo-programma hem gemakkelijk af? Dan is en vervolg binnen mavoplus havo een goede keuze.
Heeft uw kind een idee in welke richting hij/zij verder wil gaan na de mavo? Dan is de mavoplus mbo route een goede voorbereiding op de toekomst!

 

De bovenbouw in mavoplus

Eind klas 2 kies je naast de ‘gewone’ examenvakken een plusprogramma. Er zijn twee plusprogramma’s:

 • het mavoplus-havo programma, waarin je naast je ‘gewone’ vakken een extra theoretisch examenvak kiest. Na je examen in het vierde leerjaar ga je tot aan de zomervakantie direct door met een voorbereiding op de vierde klas havo. Zo kun je na de zomervakantie gemakkelijker instromen in 4 havo.
  Naast het volgen van een extra vak wordt er binnen de gewone vakken een plus-programma aangeboden. Tevens wordt er in aparte uren gewerkt aan plannen en organiseren.
 • het mavoplus-mbo programma, waarin je naast je ‘gewone’ vakken een beroepsgericht profiel kiest. In klas 3 en 4 krijg je dan een praktische voorbereiding op een overstap naar een mbo-opleiding op niveau 4. Na je examen krijg je een diploma mavo-t en een diploma voor het beroepsgerichte vak.
  Vanaf het schooljaar 2016-2017 kun je op de Goudse Waarden kiezen uit de volgende mavo-profielen:
  • Economie en ondernemen
  • Zorg en welzijn
  • Produceren, installeren en energie
  • Horeca, bakkerij en recreatie

 

Meer informatie?

Alle ouders en leerlingen die meer willen weten over ons mavoplus programma, kunnen contact opnemen met de afdelingsleiders mavoplus:

 

e-mail:

mevrouw Arianne  Verhoeff     - a.verhoeff@degoudsewaarden.nl
de heer Wouter Brouwer           - w.brouwer@degoudsewaarden.nl

 of telefonisch via 0182-516077