MAVO/havo/atheneum/
gymnasium/TTO

MAVO/havo/atheneum/
gymnasium/TTO

Wanneer je bij De Goudse Waarden kiest voor mavo, havo of vwo sluit je de week op een bijzondere manier af met het NXT programma. Bij NXT geen reguliere lessen, maar een dag dat jij werkt aan jouw eigen uitdagende projecten en activiteiten.

Zo ontdek je wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dit noemen wij ook wel je hard skills en soft skills. Deze vaardigheden ga je ook weer toepassen tijdens de reguliere lessen en in jouw dagelijkse leven.

NXT is op vrijdag en dan ga je aan projecten werken. Je leert om te overleggen, samen te werken en te presenteren. Je mag zelf kiezen aan welke projecten je wilt werken. De projecten kunnen over techniek, kunst of sport gaan.

Wat ga je leren?

Aan de hand van opdrachten zul je vaardigheden moeten toepassen of ontwikkelen. Denk aan de vaardigheid om jouw werk af te kunnen maken en het omgaan met tegenslagen als het niet lukt. Je gaat werken aan planningsvaardigheden, leren organiseren, of om te gaan met deadlines. Je formuleert doelen, werkt samen en lost problemen op. Ten slotte ga je evalueren: is het gelukt wat ik wilde bereiken? En ga je reflecteren: hoe heb ik het gedaan?

Het programma

In de ochtend werk je aan jouw projecten. Binnen een thema werk je aan leuke en inspirerende opdrachten die onderdeel zijn van onze maatschappij. Je kiest zelf waaraan jij wilt werken.

Er zijn vier thema’s die centraal staan:

De ander en ik

(periode 1)

Jezelf ontdekken

(periode 2)

Mijn plek in de samenleving

(periode 3)

Werken aan een duurzame aarde

(periode 4)

De middag start met het mentoraat. Hier leer je om te plannen en zelfstandig te werken aan een weektaak of huiswerk. Eigenlijk word je dan gecoacht. De rest van de middag kun je een keuze maken uit allerlei activiteiten. Het aanbod is heel divers. Leer bijvoorbeeld Chinees, werk aan jouw kunstproject Make Do of kies voor extra sport. En op onze vmbo-locatie kun je aan de slag met techniek, koken en hout bewerken.

Veelgestelde vragen

Tijdens het Open Huis van vrijdag 21 januari zijn veel vragen over het programma NXT op vrijdag gesteld. Hieronder de meest gestelde vragen én de antwoorden:

Inderdaad, maar je wordt wel op school verwacht! Je werkt ’s ochtends namelijk in NXT-projecten waarbij je de kennis uit de lessen toepast in échte situaties. Op vrijdagmiddag is er een keuzeprogramma: extra sport, Make Do, Chinees en een praktijkprogramma op onze vmbo-locatie (Tech, Future, Health).

Jazeker! Een deel van de lestijd is ‘keuze lestijd’ geworden. Je kiest waar jij extra tijd voor nodig hebt en volgt geen extra tijd in de vakken waar je al heel goed in bent. Je krijgt zo een ‘maatprogramma’, waarin je misschien extra veel aandacht voor een bepaald vak hebt , omdat je dat graag wilt of omdat je het nodig hebt. Daarnaast komt een deel van de lesstof weer terug in de projecten op vrijdag, waarin je de kennis toepast. Zo kun je het ook beter onthouden.

Op deze dagen volg je gemiddeld vier lessen en soms 1 of 2 keuzelessen. Meestal ben je rond 14.40 uur klaar en op de dagen dat je een keuzeles volgt iets later. Jouw rooster kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

nxt rooster

Vrijdag lijkt anders maar is wel een echte onderwijsdag, omdat je heel veel leert. Vooral over jezelf, over de ander (en wat je voor elkaar kunt betekenen), over de samenleving (en jouw rol daarin) en hoe je aan een duurzame wereld kunt bouwen. Maar natuurlijk is het wel een extra leuke dag. Onze eersteklassers zijn hier heel enthousiast over. Het begint al met de donderdagmiddag waarop je geen huiswerk hoeft te maken voor de volgende dag. Je krijgt die dag geen toetsen en iedere acht weken sluiten we een thema feestelijk af. Tijdens de projecten in de ochtend leer je om de kennis toe te passen die je op de andere dagen opdoet. Je werkt aan een portfolio en zonder dat je het echt in de gaten hebt werk je ook aan je eigen ontwikkeling. De beoordeling verloopt niet via cijfers, maar via een gesprek over je ontwikkeling.

heb je nog vragen?

Als je vragen hebt over NXT, wat je precies gaat doen, waar je uit kunt kiezen of anders, vul dan hier het formulier in en we proberen je vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.