MAVO/havo/atheneum/
gymnasium/TTO

MAVO/havo/atheneum/
gymnasium/TTO

Wanneer je bij De Goudse Waarden kiest voor mavo, havo of vwo sluit je de week in de brugklas op een bijzondere manier af met het NXT programma (NXT in leerjaar 2 is op de maandag). Bij NXT geen reguliere lessen, maar een dag dat jij werkt aan jouw eigen uitdagende projecten en activiteiten.

Zo ontdek je wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dit noemen wij ook wel je vaardigheden. Deze vaardigheden ga je ook weer toepassen tijdens de reguliere lessen en in jouw dagelijkse leven.

NXT is op vrijdag en dan ga je aan projecten werken. Je leert om te overleggen, samen te werken en te presenteren. Je mag uit een aanbod van diverse projecten kiezen aan welk project je wilt werken. De projecten kunnen bijvoorbeeld over techniek, kunst of sport gaan. Maar ook over voeding, gezondheid en duurzaamheid.

Wat ga je leren?

Aan de hand van de opdracht die bij het project hoort zul je vaardigheden moeten toepassen of ontwikkelen. Denk aan de vaardigheid om jouw werk af te kunnen maken en het omgaan met tegenslagen als het niet lukt. Je gaat werken aan planningsvaardigheden, leren organiseren, of om te gaan met deadlines. Je formuleert doelen, werkt samen en lost problemen op. Ten slotte ga je evalueren: is het gelukt wat ik wilde bereiken? En ga je reflecteren: hoe heb ik het gedaan?

Het programma

In de ochtend werk je aan jouw projecten. Binnen een thema werk je aan leuke en inspirerende projecten die onderdeel zijn van onze maatschappij. Je kiest zelf waaraan jij wilt werken.

Er zijn vier thema’s die centraal staan:

De ander en ik

Jezelf ontdekken

Mijn plek in de samenleving

Werken aan een duurzame aarde

Tijdens het keuzeprogramma in de middag kun je een keuze maken uit allerlei activiteiten. Het aanbod is heel divers. Leer bijvoorbeeld Chinees, werk aan jouw kunstproject Make Do of kies voor extra sport. En in de praktijklokalen kun je aan de slag met techniek, koken en hout bewerken.

Veelgestelde vragen

Tijdens het Open Huis van vrijdag 21 januari zijn veel vragen over het programma NXT op vrijdag gesteld. Hieronder de meest gestelde vragen én de antwoorden:

Inderdaad, maar je wordt wel op school verwacht! Je werkt ’s ochtends namelijk in NXT-projecten waarbij je de kennis uit de lessen toepast in échte situaties. Op vrijdagmiddag is er een keuzeprogramma: extra sport, Make Do, Chinees en een praktijkprogramma (Tech, Future, Health).

Jazeker! Een deel van de lestijd zijn ‘flexuren’ geworden. Je kiest waar jij extra tijd voor nodig hebt (extra Nederlands of wiskunde). Soms draagt de mentor deze lessen voor, omdat je dit nodig hebt. Daarnaast komt een deel van de lesstof weer terug in de projecten op vrijdag, waarin je de kennis toepast. Zo kun je het ook beter onthouden.

Op de reguliere lesdagen volg je gemiddeld vier lessen. Meestal ben je rond 14.40 uur klaar en op de dagen dat je een flexuur volgt iets later. Jouw rooster kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

Vrijdag lijkt anders maar is wel een echte onderwijsdag, omdat je heel veel leert. Vooral over jezelf, over de ander (en wat je voor elkaar kunt betekenen), over de samenleving (en jouw rol daarin) en hoe je aan een duurzame wereld kunt bouwen. Natuurlijk is het een extra leuke dag. Onze eersteklassers zijn hier heel enthousiast over. Het begint al met de donderdagmiddag waarop je geen huiswerk hoeft te maken voor de volgende dag. Je krijgt die dag geen toetsen en ieder blok sluiten we een thema feestelijk af. Tijdens de projecten in de ochtend leer je om de kennis toe te passen die je op de andere dagen opdoet. Je werkt aan een portfolio en zonder dat je het echt in de gaten hebt werk je ook aan je eigen ontwikkeling. De beoordeling verloopt niet via cijfers, maar via een gesprek over je ontwikkeling.

heb je nog vragen?

Als je vragen hebt over NXT, wat je precies gaat doen, waar je uit kunt kiezen of anders, vul dan hier het formulier in en we proberen je vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.