Uitreiking PWS-prijs VWO 2021-2022

Op dinsdag 8 maart 2022 werd in het bijzijn van een groep V5 leerlingen de jaarlijkse VWO PWS-prijs uitgereikt door een externe én onafhankelijke jury. De vier finalisten toonden met hun twee presentaties aan wat hun bevindingen waren na uitvoerig onderzoek van minimaal 80 klokuren per persoon. In de periode maart – november 2021 voerden zij hun onderzoek uit.

Het eerste koppel finalisten heeft in hun PWS een drieslag gemaakt: het ontwerpen en programmeren van een website die geschikt is voor interactief programmeeronderwijs (www.wiskundevanypma.nl), het onderzoek doen naar hoe het beste informatica gedoceerd kan worden en op basis daarvan voor een half jaar lesplannen maken die gedigitaliseerd op de website gezet zijn. (Christiaan van der Haven en Vincent Ruijgrok, PWS: “Informative Informatics”)

Docent Peter Ypma: “Alleen al het bouwen van (en het benodigde onderzoek doen voor) zo’n website zou voor mij al meer dan genoeg reden zijn om dit profielwerkstuk te nomineren voor de PWS-prijs.”

Het tweede koppel deed onderzoek naar het maken en schrijven van kinderboeken, waarbij zij gekeken hebben naar de taal en tekeningen. Zij hebben hiervoor een zeer uitgebreid bronnenonderzoek gedaan, een schrijfster/illustrator en een basisschool leerkracht geïnterviewd en zelf voorgelezen (en geobserveerd) aan verschillende groepen kinderen. Alsof dit niet al meer dan genoeg was, hebben zij een Appendix toegevoegd met de eerste 9 bladzijden van een prentenboek dat zij zelf met de opgedane kennis aan het maken zijn. (Jitske van Eijk en Leonie Gareman, PWS: Picture books: an art in itself”)

Docent John Pouw: “Ik ben zo trots als een … op Jitske van Eijk en Leonie Gareman”.

De presentaties waren levendig en enthousiast en beiden geheel in vloeiend Engels. Beide koppels zijn IB-studenten die hun PWS ook in het Engels hebben geschreven. De heren overschreden in hun enthousiasme de tijdslimiet behoorlijk, maar dat werd hen niet al te zeer aangerekend.

Het juryberaad leverde een probleem op, want de jury was door beide presentaties overweldigd. De witte rook kwam pas nadat op detailniveau de verschillen werden gezocht. Uiteindelijk werd de presentatie van Jitske en Leonie in combinatie met het afgeleverde werk als beste beoordeeld. De hoofdprijs van €250 ging hun kant op, alsmede een naambord voor op de Wall of Fame in het nieuwe gebouw aan de Heemskerkstraat.

Proficiat dames!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meer nieuws