havo/VWO/TTO

tweetalig onderwijs

Ons tweetalig onderwijs neemt je mee de wijde wereld in, letterlijk en figuurlijk. Na onze tweetalige opleiding heb je al heel wat van de wereld gezien en ben je klaar voor meer. Al in de brugklas is er een driedaagse uitwisseling met een school in België. Je weet dan wat je te wachten staat in de tweede klas als we een uitwisseling van een week hebben met Madrid. In de bovenbouw kies je zelf een bestemming voor je maatschappelijke stage. Deze ervaringen geven je een voorsprong als je met je diploma de wijde wereld in gaat!

TWEETALIG ONDERWIJS IN DE ONDERBOUW

Bij het tto worden bijna alle vakken in het Engels gegeven. Je volgt dan geen wiskunde of gym, maar maths or physical education. In de klas spreek je Engels en ook je boeken en toetsen zijn in het Engels. Je zult zien dat het snel went. Voor je het weet kun je je in het Engels prima redden.

Er zijn allerlei extra activiteiten en projecten, zoals de Highland Games en Around the World. Je doet mee met landelijke wedstrijden als de Junior Speaking Contest, de Cricket Challenge en de Math Challenge. In de brugklas speel je samen met the Phileas Fogg Theatre Company in “Little Victorians”. Daarnaast zijn er natuurlijk de uitwisselingen, die plaatsvinden tijdens gewone schoolweken.

Snel naar

TWEETALIG ONDERWIJS IN DE BOVENBOUW​

Wie nog meer van de wereld wil zien, kan bij ons in de vwo-bovenbouw het IB-diploma (International Baccalaureate) halen. Met het IB-diploma op zak kun je vrijwel overal ter wereld terecht voor een universitaire studie. Ook voor havoleerlingen zijn er mogelijkheden om Engels op hoog niveau te blijven volgen. Bijvoorbeeld eindexamen Engels op vwo-niveau doen.

In de bovenbouw ga je ook al op pad, want in het voorexamenjaar doe je een internationaal getinte maatschappelijke stage. Canada, Zuid-Afrika, Kenia, Schotland, Australië, Malta en Zweden zijn voorbeelden van landen waar onze leerlingen geweest zijn. Ze zouden allemaal zo weer terug willen! Verder maak je je PWS (profielwerkstuk) in het Engels en komt Phileas Fogg nog een keer langs met de World War I Evening Show.

higher level IB

Wie in Gouda tweetalig onderwijs in de bovenbouw wil volgen, is het beste af bij De Goudse Waarden. We zijn namelijk de enige school die Higher Level IB aanbiedt én met onze resultaten van afgelopen jaar in de top 4 van alle IB scholen in Nederland staat.  

KENNISMAKEN

Met alle leerlingen die zich aanmelden voor tto hebben we in april een kennismakingsgesprek. Dat is dus geen toelatingsgesprek, want met het juiste basisschooladvies laten we je toe. We zijn benieuwd naar jou en waarom je kiest voor tto bij De Goudse Waarden. Uiteraard kun je zelf ook vragen stellen over wat je te wachten staat!

LANDELIJK NETWERK VOOR TTO

Wij zijn een gecertificeerde junior tto-school en daar zijn we trots op! We maken deel uit van het Landelijk Netwerk voor Tweetalig Onderwijs (tto), dat samen met het Nuffic (namens het Ministerie van OCW) de tto-standaard heeft ontwikkeld, deelnemende scholen visiteert, op kwaliteit controleert en officieel certificeert.

WAT ZEGGEN LEERLINGEN OVER TTO?
ARON BOSMAN

“Toen ik in groep 8 voor het tweetalig gymnasium koos wilde ik graag uitgedaagd worden en mijn Engels enorm verbeteren. Ik had heel veel zin in de stage, het was voor mij een van de redenen om tweetalig onderwijs te kiezen. Mijn stage heb ik gedaan op de Sher Ethiopa School in Ziway, Ethiopië. Ik kijk er met heel veel plezier op terug en heb er ontzettend veel van geleerd. Nu studeer ik rechten in Leiden en hoop ik bij een internationale organisatie de wereld een stukje beter te maken.”

CELINE DE GROOTE

“Ik heb voor tto gekozen omdat het een uitdaging was en een goede vaardigheid in Engels kon altijd van pas komen. Ik heb ontdekt dat ik graag een internationale studie wilde doen en zoveel mogelijk van de wereld ontdekken als ik kan. En het heeft me geholpen om verschillende culturen te waarderen. Dankzij mijn IB certificaat ben ik aangenomen op de (internationale) studie van mijn dromen, International Business Administration, wat anders niet gelukt zou zijn vanwege de strenge selectie.”

FREKE LEENE

“Ik heb voor tto gekozen omdat ik vooral op zoek was naar een extra uitdaging en de Engelse taal fascinerend vond. Voor mijn internationale stage heb ik Engelse les geven op een basisschool in Gambia. Dat was echt een WOW-moment; een hele bijzondere ervaring en iets dat ik niet zo snel meer zal vergeten”. Freeke studeert nu Liberal Arts and Sciences aan de Amsterdam University College. Haar droom is om voor de Verenigde Naties te werken, of een diplomatieke carrière.”

heb je nog vragen?

Als je vragen hebt over bijvoorbeeld de vakken, beroepsprofielen of de begeleiding, vul dan hier het formulier in en we proberen je vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.